maanantai 9. heinäkuuta 2018

Pihatöitä

Kesä on hellinyt kyllä rakentajaa. Piha- ja ulkotöitä on tehty niin paljon, kuin vaan on ollut mahdollista. Pääosin on kuitenkin pyritty saamaan sisätilat kuntoon muuttotarkastusta tai käyttöönottoa varten. Kerrotaan kuitenkin hieman lisää pihatöiden prosessista.

Pihasuunnitelma laadittiin Kontrastin toimesta jo hyvissä ajoin viime talvena. Suunnitelma oli luonnos, joka ei sitonut liikaa, mutta antoi hyvän pohjan sille mitä tehdään. Laajuus muuttui toteutuksessa, mutta idea säilyi hyvin saman tyyppisenä.Takapihan pyöristettyjä muotoja vähän hillittiin pinnan muotojen vuoksi, muuten olisi jouduttu tekemään korkeitakin tukimuureja. Isompi pengerrys jäi vielä tältä osin kesken, mutta se saadaan kyllä käyntiin vielä myöhemmin tänä kesänä. Etupihalle talon eteen jäävä kiveys hiekan pieneni myös pihakivien vähyyden vuoksi. Lisäksi sinne on ihan kiva saada myös vähän vihreää.

Kuvassa näkyvät kunnan tiet eivät kyllä ihan vastaa todellisuutta, mielestäni ne kulkee huomattavasti lähempänä tonttia ja kaarrokset ovat kyllä selvästi myös suorempia. Tärkeintä oli kuitenkin jättää kunnan puolelle selvä hulevesien keräykseen tarkoitettu oja.

Teiden varsille on istutettava pensasaita asemakaavan mukaisesti. Kuten suunnitelmassakin on, niin aitaa on nyt vain niillä pihan osuuksilla, missä pinnan muodot sen kohtuullisesti sallivat tehdä. Jyrkille penggerryksille pensasaita on tosi vaikea ylläpidettävä ja ei oikein aja minkäänlaista käyttötarkoitusta. Suunnitelmasta poiketen päädyin kuitenkin tekemään aidan tuijista, jotka on helppohoitoiset ja muotoiltavat tarvittaessa. Lisäksi ne on ikivihreät ja antaa myös talvella näkösuojaa pihalle.
 

Etupihan kiviasetelma, pohdinnassa vielä miten nämä rajataan asfaltista ja kiveyksestä

Maanrakentajan kanssa sovittiin muutoksista ja merkittiin maahan ohjeelliset linjat. Multaa tuli tontille noin 2 kuorman verran. Lyhyelle sivulle tehtiin vielä pieni kivipenger, jotta piha saatiin mahdollisimman tasaiseksi. Nurmi kyvettiin ja sateiden jälkeen se onkin alkanut kasvaa hyvin, jonkin verran rikkakasvia seassa tietysti on, mutta ne häviää kun nurmen ajaa muutaman kerran.


Kivipenkereen alle laitettiin musta suodatinkangas, mutta jo nyt lyhyen ajan aikana on osoittanut olevansa turhan heppoinen. Ei meinaa nimittäin pitää kasveja sisällä vaan nurmi kasvaa siitä läpi. Katsotaan mitä asialle voisi tehdä, vai onko rikkakasvit vaan myrkytettävä pois säännöllisesti.


Etupihalle rajattiin reunakivillä raja kiveyksen ja nurmen väliin. Nämä kivet bongattiin kierrätysryhmästä ja hyvin ovat riittäneet pienempäänkin määrään. Kivituhka tullaan vielä täryttämään ja tasaamaan paremmin ennen kivien ladontaa. Kiviksi valittiin Ruduksen torikivet, jotka myös löytyivät kierrätysryhmästä.Tuija-aita istutettiin viikonlopun aikana ja nyt näkyy myös kuvassa vähän vihreää nurmea. Tuijat istutettiin noin 50-70 sentin päähän toisistaan, jotta ne toimii hyvin aidanteena. Mikäli tuijat istuttaa tiukempaan niistä osa tulee kuolemaan, liian vähäisen veden vuoksi tai muuten ahtaan kasvualustan vuoksi. Tuijat tulee ensimmäisen vuosien aikana suojata kevättalvella kuivumisen estämiseksi.

Ulkomaalauksetkin aloitettiin jokin viikko sitten. Väriksi valittiin vaalean harmaa, joka ei siis ole mikään valmis väri, vaan se on sävytetty NCS värikartasta. Sävy on S3500-N, mikä ei nyt ihan kauheasti kerro. Kuva sitäkin enemmän. Yllä värivaihtoehdot mistä valinta tehtiin. Maali on Cellon Wintex. Maalauksen aikana olen tarkistanut myös räystäät. Tehostesävyinä toimii valkoinen ja tumman harmaa. Eli kulmatlaudat, ikkunoiden pielilaudat sekä räystäs laudat tulee valkoisella ja smyygit tumman harmaalla. Näin saadaan talosta hieman kevyempi ja ryhdikkäämpi.Korkeat päätykolmiot eivät tulleet vielä maaliin kun telineet eivät ihan riittäneet. Sisällä on ollut telineitä käytössä vielä, mutta ne saadaan tällä viikolla kaikki onneksi ulos käyttöön. Räystäille meidän tulee vielä asentaa hyönteissuojat, mikä olisi selvästi pitänyt jo tehdä. Meidän pihalta on löytynyt jo kolme ampiaisenpesää ja ikävähän niitä on häiritä ajaa tässä vaiheessa pois.Laitetaan hiukan lisää kuvia pihatöistä vielä kun saadaan terassi kuntoon ja loput istutukset tehtyä. Alla vielä kuva työnvalvojasta joka vahtii tarkkaan että pihatyöt sujuu ja tulee tehtyä. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti